Świeża surowica

Proces tworzenia się zaczynu czynnego jest jeszcze bardziej złożony; również i on twierdzi, że dla wrzenia zaczynu włóknikowego konieczne są 3 substancye, mianowicie trombogen, trombokinaza; według niego trombogen jest macierzystą substancyą, z której pod wpływem kinazy wytwarza się dopiero protrombina poza wpływem zaś soli wapniowych protrombina przetwarza się w trombinę czyli w zaczyn włóknikowy czynny. Ponieważ już zgodnie ze spostrzeżeniem A. Schmidta, nawet Świeża surowica, a zwłaszcza przechowana przez czas dłuższy, posiada bardzo mało zaczynu, Morawitz przypuszcza, że podczas krzepnienia prawie cała ilość zaczynu włóknikowego porywana zostaje mechanicznie przez włóknik i wydaloną wraz z nim, pozostała zaś w surowicy ilość zaczynu włóknikowego staje się znów nieczynną. To stadyum zaczynu nazywa Morawitz metatrombiną; pod wpływem zaś zasad lub kwasów metatrombina przechodzi ponownie w trombinę czynną zdolną wywołać krzepnienie krwi, lecz nieco różniącą się od zwykłej trombiny czyli zaczynu włóknikowego. (stabilizator nadgarstka, aparat na halluksy)

Krew krążąca nie krzepnie w naczyniach krwionośnych przy prawidlowych warunkach. W wypełnionem krwią i wyciętem sercu żaby lub naczyniu krwionośnem krew nie krzepnie dopóki tkanki, otaczające krew, żyją. Żywa więc tkanka naczyń serca posiada własność utrzymywania krwi w stanie płynnym. Jednakże, jeżeli się wstrzyknie do żyły dużą ilość zaczynu włóknikowego lub leukocytów lub wreszcie fibrynogenu, zawierającego się również w tkankach, to możemy wywołać skrzep w krwi krążącej. Jeśli zaś wstrzyknie się substancyi tych zbyt mało, to okazuje się, że krew krążąca krzepnie wolniej niż przed wstrzyknięciem. Hamująco na proces krzepnienia wpływają również wstrzykiwania albumozy (peptonów), wyciąg z tkanek i narządów, surowicy węgorza, wyciąg z pijawek, z mięśni raków itd, Nie krzepnie również krew zebrana do naczynia, którego dno. i ściany są pokryte wazeliną lub parafiną. Na czem polega wpływ hamujący poszczególnych substancyi, pozostaje po dziś dzień jeszcze w wielu przypadkach niewyjaśnionem. Hamujący wpływ szczawianów i fluorków wytłumaczony być może tem, że strącają one sole wapnia, które jak wi wyżej, niezbędne są do utworzenia zaczynu włóknikowego ; jad kobry szkodliwie działa na trombokinazę. Według Delezenna hamujący wpływ substancyi, których zastrzyknięcie do żył powstrzymuje krzepnienie, objaśnić można w ten sposób, że ciała te rozpadają się na dwie substancye, z których jedna przyspiesza krzepnienie, druga zaś hamuje; substancya przyspieszająca, przetworzona w wątrobie, staje się nieczynną, pozostaje więc wpływ substancyi hamującej. [przypisy: cytomel t3, hemoroidy, integracja sensoryczna
]

Tags: , ,

This entry was posted on niedziela, Sierpień 21st, 2016 at 14:37 and is filed under Bez kategorii. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

 

Comments are closed.