Własności włóknika

Proces krzepnienia jak się okazuje z badań Popielskiego nad czynnością gruczołów, o grywa wielką rolę w sprawie wydzielania gruczołów, a najnowsze badania serologiczne dowodzą, że krew w rozmaitych okresach krzepnienia posiada odmienne biologiczne własności. Zatem, że proces krzepnienia jest procesem biochemicznym, przemawia spostrzeżenie Valentina, który zauważył, że cieplota krwi podczas krzepnienia zwiększa się 0 stopnia. Oznaczenie czasu krzepnienia krwi. W celu oznaczenia czasu krzepnienia krwi używano wiele sposobów, tak np. krew wypuszczoną z naczynia przelewano przez siatkę i określano czas, który upłynął od chwili wypuszczenia krwi z naczynia aż do chwili której krew skrzepnięta zatrzymywała się na siatce. Vierordt przy oznaczaniu czasu obierał moment tworzenia się nitek włóknika na Țlogku przemytym wyskokiem wprowadzonym do rurki, zawierającej krew. Dogodnym jest przyrząd podany przez Brodió i Russela, lub jego modyfikacye (Bóggs, Słoweow, Czubalski). Przyrząd ten w. najprostszej formie składa się ze zwykłego szkiełka przedmiotowego, w pośrodku którego przylepiony jest czworobok z korka; do wnętrza czworoboku wchodzi cienka rurka połączona z zewnątrz z małym mieszkiem gumowym. Na zwykle szkiełko przykrywkowe bierze się kroplę krwi i moment ten oznacza się za pomocą ehronometru. Z początku, gdy mamy do czynienia z krwią nieskrzepłą, równomierne uciskanie mieszka gumowego wywołuje wstrząśnięcie kropli, które daje się z łatwością obserwować za pomocą mikroskopu i które ustaje, gdy krew skrzepnie. Właściwy zaś koagulometr Brodiego i Russela uproszczony przez Boggsa składa się z kamery, oraz pokrywki metalowej, wraz ze stożkiem szklanym. Dotknięcie ściętą powierzchnią stożka do kropli krwi wystarcza, ażeby zebrać dostateczną ilość krwi do doświadczenia. Okazuje się, że krew konia krzepnie powoli, czasem do 15 minut, pielskiego krew żylna, wypływająca z gruczołu czynnego, krzepnie znacznie wolniej, niż krew wypływająca z gruczołu nieczynnego. Czubalski zaś stwierdził doświadczalnie, że pokarmy białkowe zmniejszają krzepliwość krwi, oraz, że zmiany w krzepliwości podczas trawienia stoją w prostym stosunku do ilości wprowadzonego z pokarmami białka. (stabilizator nadgarstka, aparat na halluksy)

Włóknik czysty nie rozpuszcza się W rozczynie (1 :1000) kwasu solnego lub ługu pęcznieje, tworząc masę galaretowatą, która rozpuszcza się bardzo powolnie w ciągu dni kilku. Rozpuszcza się on również w rozczynach soli obojętnych, rozpadając się przytem według Greena i Dastre’a na 2 globuliny, Jeżeli włóknik pozostanie w tej samej krwi, w której się utworzył, to po pewnym czasie zauważyć można, że się rozpuszcza; proces ten znany jest pod nazwą fibruliozy. W celu otrzymania czystego włóknika należy zebrany na miotełkę włóknik przemywać długo wodą, następnie 5 0/0 rozczynem soli, po czem znów wreszcie wyskokiem i eterem. Otrzymany w ten sposób włóknik przedstawia się jako biała włóknista masa sprężysta. We krwi każdego gatunku zwierząt tworzy się odrębny włóknik, odznaczający się mniejszą lub większą swoją rozpuszczalność włóknika we krwi wynosi około 2 0[przypisy: cytomel t3, hemoroidy, integracja sensoryczna
]

Tags: , ,

This entry was posted on niedziela, Sierpień 21st, 2016 at 14:38 and is filed under Bez kategorii. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

 

Comments are closed.