Posts Tagged ‘forum kulturystyczne’

Zaczyn włóknikowy

Nauka o krzepnieniu zaczęła się rozwijać od czasu badań Buchanana (1845) a zwłaszcza Aleksandra Schmidta (1861) i jego szkoły dorpackiej. Zasługą Aleksandra Schmidta jest przedewszystkiem ujęcie całego tego procesu jako špĘ4wyeaczynowejț. Udało mu się otrzymać zaczyn ze krwi nazwany przez niego za cz y n w w m (ąbyinferment—idemtyczny z trombiną, trombazą, lub plasmaA@Źnięjșzych autorów). Według Schmidta, ażeby otrzymać zaczyn włóknikowy, należy krew odwłóknioną przez jakiś czas trzymać w otwarłem naczyniu, następnie dolać 20 części wyskoku 950/0 i łwzechowywać 2—3 tygodni. Pod wpływem wyskoku ciała białkowe zostają strącone, strąty te zaś zabierają mechanicznie ferment. (więcej…)

Posted by on Czerwiec 21st, 2018 Komentowanie nie jest możliwe

Metodę Grehanťa i Quinquauďa

Do pośrednich metod zaliczyć należy również metodę wprowadzoną przez Grehanťa i Quinquauďa, a uproszczoną i uzupełnioną ostatnio przez Pleseha i Zuntza. Zasada metody tej polega na wprowadzeniu do krwi ściśle określonej ilości znanego ciała chemicznego, które z jednej strony nie ulega rozkładowi we krwi, a z drugiej łatwo się daje wykryć i ilościowo oznaczyć we krwi. Taką substancyą jest między innemi tlenek węgla (CO— hemoglobina). Jeżeli więc przy określonej temperaturze i ciśnieniu wprowadzi się do ustroju zwierzęcia za pomocą specyalnego przyrządu, pozwalającego jednocześnie podawać powietrze lub tlen, określoną ilość tlenku węgla, to, oznaczywszy potem ilość tlenku, przypadającą na 100 cm krwi danego osobnika, obliczyć można ogólną ilość krwi. X:IOO W:w, gdzie X oznacza ogólną ilość krwi, W ilość wprowadzonego tlenku, a u: ilość tlenku węgla obliczonego w 100 cmg z zaczerpniętej porcyi krwi. (więcej…)

Posted by on Czerwiec 20th, 2018 Komentowanie nie jest możliwe

Oznaczenie ilości krwi

Pierwszym, który starał się obliczeniom swoim nadać pewną wartość naukową. był Valentin (1838). Metoda Valentina dała wlaściwie impuls do całego szeregu nowych modyfikacyi o wiele dokładniejszych i bardziej uzasadnionych. Metoda jego polegała na tem, że określał on ilość suchej substancyji porcyi krwi zwierzęcia następnie wprowadzał do żyły określoną ilość wody przekroplonej, połem brał nową porcjękrwi i określał ponownie ilość suchej substancyi. Oznaczając przez X niewiadomą ogólną ilość (a właściwie wagę) krwi przez a ilość znalezionej substancyi suchej w jednostce krwi prawidłowej, przez b zaś ilość suchej substancyi po zastrzyknięciu wody, wreszcie przez A ilość zastrzykniętego płynu, otrzymamy: x a b (x A) skąd Ab, przyjmując dowolnie, że po wprowadzeniu wody ilość suchej substancyi pozostała we krwi ta sama. (więcej…)

Posted by on Czerwiec 20th, 2018 Komentowanie nie jest możliwe

Własności chemiczne krwi i surowicy

Olbrzymie trudności techniczne, z jakiemi jest połączone określenie składu krwi oraz surowicy spowodowały, że dotychczas istnieje niewiele badań takich. Dotychczasowe wiadomości oparte są głównie na doświadczeniach Hoppe-Seylera, Hammarstena i Abderhałdena. Z analiz rozmaitych wynika, że osocze krwi przeciętnie zaWiera 91,80/0 wody i 8,20/0 suchej pozostałości. Z pośród tych ostatnich lwia część (6,9 0/0) przypada na białka. Ciała nieorganiczne zawarte w suchej substancyi zawierają zaledwie 0 840/0 , ciała wyciągowe 0,460/0. (więcej…)

Posted by on Czerwiec 20th, 2018 Komentowanie nie jest możliwe