Posts Tagged ‘zespol reynauda’

Kąpiel w trakcie ciąży

kapiel-w-ciazy-temperatura-wody-kapiel-w-wannie-czy-mozna-sie-kapac-w-ciazy-goraca-kapiel-ARTICLE_MAIN-37309[1]Ciepła kąpiel nie od dziś jest najbardziej znanym sposobem na relaks oraz rozluźnienie zmęczonych mięśni. Leżenie w ciepłej wodzie pozwala uwolnić napięcie oraz oczyścić ciało, stąd też tak wiele kobiet będących w ciąży korzysta z kąpieli. Niektóre kobiety mają jednak obawy, że leżenie w ciepłej wodzie może zagrozić dziecku. Mają one trochę w tym racji, jednak aby istniało jakiekolwiek zagrożenie dla dziecka temperatura wody musi przekraczać 37°C. Dopiero wówczas w trakcie kąpieli wzrasta temperatura ciała kobiety, co jest niekorzystne dla nienarodzonego dziecka. (więcej…)

Posted by on Grudzień 21st, 2018 Komentowanie nie jest możliwe

Świąd sromu u kobiet w ciąży

Niezwykle często występującą infekcją u kobiet w ciąży jest świąd sromu, który może być spowodowany chorobami lub infekcjami przenoszonymi podczas współżycia. To właśnie w trakcie ciąży kobiety bardzo często doświadczają niezwykle nieprzyjemnego swędzenia. Na szczęście w większości wypadków jest ono czymś zupełnie normalnym, a występuje ze względu na zmiany w odczynie pH w pochwie, które powodują miejscowe podrażnienia. Jednak zdarzają się przypadki że nieprzyjemny świąd wywołany jest prze infekcje grzybicze pochwy. Kobieta odczuwająca nieprzyjemne swędzenie sromu przed zastosowaniem jakichkolwiek maści czy też leków dostępnych bez recepty powinna udać się do ginekologa na badania. (więcej…)

Posted by on Grudzień 20th, 2018 Komentowanie nie jest możliwe

Świeża surowica

Proces tworzenia się zaczynu czynnego jest jeszcze bardziej złożony; również i on twierdzi, że dla wrzenia zaczynu włóknikowego konieczne są 3 substancye, mianowicie trombogen, trombokinaza; według niego trombogen jest macierzystą substancyą, z której pod wpływem kinazy wytwarza się dopiero protrombina poza wpływem zaś soli wapniowych protrombina przetwarza się w trombinę czyli w zaczyn włóknikowy czynny. Ponieważ już zgodnie ze spostrzeżeniem A. Schmidta, nawet Świeża surowica, a zwłaszcza przechowana przez czas dłuższy, posiada bardzo mało zaczynu, Morawitz przypuszcza, że podczas krzepnienia prawie cała ilość zaczynu włóknikowego porywana zostaje mechanicznie przez włóknik i wydaloną wraz z nim, pozostała zaś w surowicy ilość zaczynu włóknikowego staje się znów nieczynną. To stadyum zaczynu nazywa Morawitz metatrombiną; pod wpływem zaś zasad lub kwasów metatrombina przechodzi ponownie w trombinę czynną zdolną wywołać krzepnienie krwi, lecz nieco różniącą się od zwykłej trombiny czyli zaczynu włóknikowego. (stabilizator nadgarstka, aparat na halluksy)

Krew krążąca nie krzepnie w naczyniach krwionośnych przy prawidlowych warunkach. (więcej…)

Posted by on Grudzień 19th, 2018 Komentowanie nie jest możliwe

Metody oznaczania hemoglobiny

Jakościowe sposoby oznaczania hemoglobiny opierają się na jej własnościach chemicznych, krystalizacyjnych i widmowych.

Metody Chemiczne. Hemoglobina nie daje tych barwnych odczynów (z powodu własnego zabarwienia), które charakteryzują białkowe, natomiast odczynem nader charakterystycznym dla hemoglobiny jest to własność łączenia się gazami. Własność wiązania i oddawania tlenu przez hemoglobinę posiada, oprócz olbrzymiej doniosłości biologicznej, ważne rozpoznawcze znaczenie ; najczulsze metody Wykrywania hemoglobiny (więc i krwi) polegają na utlenieniu barwików za pośrednictwem hemoglobiny lub jej pochodnych, zawierających żelazo. Odczyn gwajakowy polega na tern, że hemoglobina przenosi tlen z terpentyny ozonizowanej lub z dwutlenku wodoru. bezbarwny kwas gwajakowy, tworząc zeń błękitny ozonid kwasu gwajakowego. (więcej…)

Posted by on Grudzień 17th, 2018 Komentowanie nie jest możliwe