Randomizowana próba słodzonych cukrem napojów i młodzieńcza masa ciała

Spożywanie napojów słodzonych cukrem może powodować nadmierny przyrost wagi. Naszym celem była ocena wpływu na przyrost wagi w ramach interwencji, która obejmowała dostarczanie napojów bezkalorycznych w domu dla nastolatków z nadwagą i otyłością. Metody
Losowo przypisaliśmy 224 nastolatkom z nadwagą i otyłością, którzy regularnie konsumowali napoje słodzone cukrem do grup eksperymentalnych i kontrolnych. Grupa eksperymentalna otrzymała roczną interwencję mającą na celu zmniejszenie spożycia napojów słodzonych cukrem, z kontynuacją przez dodatkowy rok bez interwencji. Postawiliśmy hipotezę, że grupa eksperymentalna przybierze na wadze wolniej niż w grupie kontrolnej.
Wyniki
Wskaźnik retencji wynosił 97% na rok i 93% na 2 lata. Zgłoszone spożycie słodzonych cukrem napojów było podobne w punkcie wyjściowym w grupach doświadczalnych i kontrolnych (1,7 porcji dziennie), zmniejszyło się do prawie 0 w grupie eksperymentalnej po roku i pozostało niższe w grupie eksperymentalnej niż w grupie kontrolnej w 2. lat. Główny wynik, zmiana średniego wskaźnika masy ciała (BMI, waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) po 2 latach, nie różniły się znacząco między dwiema grupami (zmiana w grupie eksperymentalnej minus zmiana w kontroli grupa, -0,3; P = 0,46). Jednak po roku zaobserwowano znaczące różnice między grupami pod względem zmian BMI (-0,57, P = 0,045) i masy ciała (-1,9 kg, P = 0,04). Znaleźliśmy dowody modyfikacji działania według grupy etnicznej na rok (P = 0,04) i 2 lata (P = 0,01). W analizie wstępnej według grupy etnicznej wśród uczestników hiszpańskojęzycznych (27 w grupie eksperymentalnej i 19 w grupie kontrolnej) wystąpiła istotna różnica między grupami w zmianie BMI po roku (-1,79, p = 0,007) i 2 lata (-2,35, P = 0,01), ale nie wśród uczestników nie będących Hiszpanami (P> 0,35 w latach i 2). Zmiana tkanki tłuszczowej jako procent całkowitej masy nie różniła się istotnie pomiędzy grupami po 2 latach (-0,5%, P = 0,40). Nie było zdarzeń niepożądanych związanych z udziałem w badaniu.
Wnioski
U nastolatków z nadwagą i otyłością wzrost BMI był mniejszy w grupie eksperymentalnej niż w grupie kontrolnej po 1-letniej interwencji mającej na celu zmniejszenie spożycia napojów słodzonych cukrem, ale nie w 2-letniej obserwacji ( główny wynik). (Finansowane przez Narodowy Instytut Cukrzycy i Chorób Trzewnych i Nerek i inne; Numer ClinicalTrials.gov, NCT00381160.)
Wprowadzenie
Spożycie napojów słodzonych cukrem wśród nastolatków1 wzrosło w parze z częstością występowania otyłości u dzieci w Stanach Zjednoczonych2, co sugeruje związek przyczynowy
[hasła pokrewne: pełna obsługa od projektu po jego realizację, szkolenia dla pracowników biurowych 2017, hologramy els ]

Tags: , ,

This entry was posted on środa, Czerwiec 6th, 2018 at 11:18 and is filed under Bez kategorii. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

 

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: hologramy els pełna obsługa od projektu po jego realizację szkolenia dla pracowników biurowych 2017